Çift kafalı DTF yazıcılarla tek kafalı DTF yazıcıların farkı nedir?

Normal yazıcılarda bile kafa sayısı arttıkça baskı hızı artar. DTF’de ise birden fazla kafa olması hız açısından çok önemlidir.

DTF’de çift kafa neden önem taşır?

DTF baskı tekniğinde film üzerine basılan renklerin üzerine beyaz mürekkep atılır. Renkle beraber aynı anda beyaz mürekkep püskürtülemez, yoksa renkler karışır. Dolayısıyla ilk önce renkli mürekkeplerin püskürtülmesi, arkasında da beyaz mürekkebin püskürtülmesi gerekir. Çift kafalı yazıcılarda kafalar arka arkaya monte edilir ve öndeki kafa renkli mürekkebi püskürttükten sonra arkadaki kafa üzerine beyaz mürekkep püskürtür. Buna güzel bir örnek Printec Pro35 çift XP600 kafalı DTF yazıcıdır. Hızlı yazıcılarda bu iki kafanın arasındaki mesafenin biraz geniş olması da renklerin beyazla karışmaması için bir avantajdır. Renklilerin üzerine beyaz atılırken en renkli mürekkep en azından beyazla çok iç içe geçmeyecek kadar kurumuş olur.

Printec Pro35 çift kafalı DTF yazıcı

Peki tek kafalı DTF yazıcılarda renk üzerine beyaz nasıl atılır?

Tek kafalı yazıcılarda kafa sanal olarak ikiye bölünür. Örnek vermek gerekirse Printec EkoDESK veya Printec ProDESK masaüstü DTF yazıcıları tek kafa kullanır. İkisinde de aynı Epson baskı kafası bulunur ve 6 kanallı bir kafadır. Her kanalda 90ar “nozzle” (mürekkebin çıkış yaptığı delik) bulunur. Renk üzerine beyaz atmak için rip yazılımı renkleri (Bu kafalarda 1er kanal CMYK, 2 kanal da beyaz kullanılır) kafanın ilk 45er “nozzle”ını kullanarak yapar, beyazı ise arkadaki 45 delikten püskürtür. Dolayısıyla 1 fiziki kafa 2 sanal kafa gibi kullanılır.

Printec ProDESK DTF Yazıcı Baskı Kafası
Printec ProDESK DTF Yazıcı Baskı Kafası

Bir yorum

  1. Güzel bir yazı, arkadaşlarımla paylaştım.

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir