Her şeyden önce bütün mürekkepler doğru kullanılmadığı takdirde kafa tıkar. Kullanılan yazıcı ve mürekkep cinsine göre yapılması gereken bakım ve bakım yapılmadığı durumda kafa tıkanma oranları değişir. Mürekkep püskürtmeli yazıcıları ağırlıklı olarak kullanılan mürekkep cinsine göre kategorize edebiliriz. En çok kullanılan cinsler fotoğraf yazıcıları, süblimasyon yazıcıları, solvent yazıcılar, uv yazıcılar, dtg ve dtf yazıcılardır.
Neden bazı mürekkep çeşitleri daha sık kafa tıkanmasına neden olur?
Bir genelleme yapmak gerekirse beyaz baskı yapabilen teknikler daha çok kafa tıkanmasına neden olur. Bunun nedeni de beyaz rengi elde edebilmek için kullanılan titanyum dioksit pigmentleridir. Doğru bakım yapılmadığında beyaz mürekkepte çökme olur ve alt kısımda tortu birikir. Bunu ayran gibi düşünebilirsiniz. Nasıl beklemiş ayranın üstü su gibi olur, yoğurt kısmı dibe çöker. İçmeden önce çalkalayıp tekrar homojen hale getirmeniz gerekir. Beyaz mürekkepler de genel olarak aynı prensibe sahiptir.
DTF yine de UV ve DTG’ye oranla nispeten daha kolay bakım yapılabilir ve daha az kafa tıkanma sorunu yaşatır. Zaten DTF baskı tekniğinde kullanılan doğru tasarlanmış yazıcılarda olmazsa olmaz olan beyaz mürekkep karıştırma sistemidir.
Kafa tıkanması ne demektir?
Inkjet yazıcıların baskı kafalarında nozzle denilen bir çok minik delik vardır. Baskı esnasında yazıcı baskı kafasına ateşleme komutu gönderir. Gönderdiğinde de bu deliklerden kafa mürekkep püskürtür. Yine normal hayattan bir örnek verelim. Duş başlığından çıkan su gibi düşünebilirsiniz. Her rengin kendi nozzle yani delikleri bulunur. Epson DX5 baskı kafalarında 8 farkı kanal ve her kanal için 180 tane nozzle vardır. Epson 1390 baskı kafasında ise 6 kanal ve her kanal için 90 tane nozzle bulunur.
Kafa tıkanması dediğimiz hadise ize bu nozzleların tıkanıp, mürekkebi püskürtememesidir. Hem çökme yapmış tortunun kafayı tıkaması mümkün olduğu gibi, hem de kurumuş mürekkep de kafa tıkayabilir. Dolayısıyla ortam yazıcıyı kullandığınız ortam ısısı ve nemi de çok önemlidir. Yüzde 40ın altında hem yazıcının bulunduğu ortamlarda tavsiye edilmez. Çok soğuk havalarda mürekkebin akışkanlığı azaldığı için sıkıntı yaratabileceği gibi, çok yüksek ısılarda ise mürekkep daha hızlı kurur.
Kafa tıkanması nasıl engellenir?
Kafa tıkanmasını engellemenin en kolay yolu düzenli baskı yapmaktır. Mürekkep düzenli olarak kafanın içinden, dolayısıyla nozzleların içinden geçtiği sürece tıkanma olasılığı düşer. Tabii ki DTF ve diğer beyaz baskı yapan inkjet tekniklerinde en önemli unsur beyaz mürekkebin çökmemiş olmasıdır. Dolayısıyla her daim beyaz mürekkebi karıştıran özel sistemler kullanılması gerekir. Biz Printec olarak her sabah en az yarım saat beyaz mürekkep karıştırma fonksiyonunu çalıştırmanızı ve kafa temizleme tuşuna basmanızı tavsiye ediyoruz. Karıştırma sistemi elle çalkalamadan ayrıca çok daha verimlidir. Elle çalkalama yaptığınızda mürekkebin içerisinde hava kabarcıkları oluşur, köpük köpük olur. (Yine köpüklü ayran örneğini kullanabiliriz 🙂
Uzun süre cihazınızı kullanamayacağınız durumlarda ise almanız gerek önlemler vardır. Cap station denilen, cihazın baskı kafasını korumak için üzerine yatırdığı bir parça vardır. Uzun süre baskı almayacağınız durumlarda cap stationa temizleme solüsyonu doldurup, kafayı bu solüsyon içerisinde bekletmenizi tavsiye ederiz. Bu işlem hakkında yardıma ihtiyacınız varsa, teknik destek ekibimize danışabilirsiniz.
Tıkanmış baskı kafası açılabilir mi?
Evet, çoğu durumda tıkanmış baskı kafaları tekrar açılabilir. Fakat bu işlemin deneyimli teknik servis elemanları tarafından yapılmasını tavsiye ediyoruz. Aksi taktirde çok hassas olan nozzlelar zedelenebilir.