DTF Yazıcı Nedir?

DTF yazıcı denilince ilk akla gelen kumaşa baskı yapmaya yarayan mürekkep püskürtmeli (inkjet) yazıcılardır. Normal fotoğraf veya süblimasyon yazıcılardan farklı olarak beyaz renk de kullanılırlar ve özel tekstil üzerine baskıya uyumlu pigment mürekkeplerle çalışırlar.

DTF Yazıcı Özellikleri

En önemli olması gereken iki özelliği beyaz mürekkebin çökmesini ve tortu oluşturmasını önlemek ve kafa sürttürmeden polyester filme baskı yapabilmektir. Bu ikisini sağladıktan sonra temel bir DTF yazıcı elde etmiş olursunuz. Tabii ki performans ve ömür artıracak bir çok farklı özellik eklenebilir.

Beyaz Mürekkebin Çökmesi Engelleyen Sistemler

Beyaz mürekkep titanyum dioksit içerdiği için düzenli olarak karıştırılması gerekir, yoksa bu madde çökme yapar. Üst kısmı şeffaflaşır, alt kısmında ise tortu oluşur. DTF yazıcıların olması gerek en önemli özelliklerinden biri beyaz mürekkebi karıştırabilecek özel aksamlarının olmasıdır. Aksi taktirde hem şeffaflaşan kısım mürekkep örtücü özelliğini kaybeder ve koyu renkli kumaşların üzerine baskı yaparken renkler bozulur, hem de beyaz rengi kumaş üzerinde doğru alamazsınız. Diğer taraftan tortu eğer baskı kafasına gelirse, tıkanma veya kafa bozulmasına neden olabilir.

PET (Polyester) DTF Filmini Doğru Taşıma Sistemleri

İkinci önemli unsur ise DTF filminin (PET yani polyester) makine içerisinde doğru hareket edebilmesin sağlayan sistemlerdir. PET normal kağıttan biraz daha farklı ve sert bir yapıya sahiptir, özellikle de ışık geçirgen özelliği vardır. (Bu özellik üretimde engellenip, opak yapılabilir. Fakat bu sefer de baskılı ürünü tişörte veya kumaşa yerleştirirken sorun yaşarsınız) Dolayısıyla hem makinenin kağıt sensörleri filmi tanımalı, kırıştırmadan ve kaydıramadan makine için hareket ettirebilmelidirler. Ayrıca bu film baskı kafasında önce itilerek taşınmalı, baskıdan sonra çeken bir sistem olmamalıdır. Baskıdan sonra film ile üst taraftan temas edilirse, yapısı gereki ıslak olması gereken mürekkep bozulur. Son aşamada ise filmin yazıcıdan tamamen düz şekilde çıkmasını sağlayan bir kağıt çıkış yolu yaratılmalıdır. Yoksa polyester film sert yapısıyla bel verip baskı kafasına sürtebilir.

DTF Baskı filmi tabaka veya rulo şeklinde satılabilir. Tabaka olanların özellikle iki tarafının da mat olması tavsiye edilir, çünkü masaüstü DTF yazıcıların çoğu epson bazlıdır ve kağıt sensörleri arkası mal olan filmleri çok daha rahat algılar.

Otomatik Tozlama ve Fırınlama Yapabilen DTF Yazıcı Seçeneği

Özellikle daha hızlı üretim ve DTF baskı yapmak isteyen firmaların tercih etmesi gerek bir yazıcı özelliği de kendiliğinden tozlama (şekerleme) ve fırınlama yapabilen yazıcılardır. Yüksek adette üretim yaparken her sayfayı elle tozlayıp fırınlamak ciddi bir vakit kaybı oluşturmaktadır. Dolayısıyla rulo şeklinde metrelerce bakı yapıp, hepsini otomatik tozlanmış ve fırınlamış şeklinde rulo olarak cihazdan alıp, direkt transfer baskıya başlayabilmek önemli bir özelliktir.

Bu işlemi yapan cihazlara “shaker” denir. Aslında tercümesi sallayıcı demektir. Nedeni baskılı filmin üzerine ilk aşamada transfer tozu yapıştırıp (dusting) sonra tozlu filmi döner bir sistem ile sistematik vurarak sallar. Film sallandıkça ise özellikle baskısız kısımdaki tozlar aşağı düşer. (shaking). Son olarak da fırınlama ünitesinden geçen toz filmin üzerinde erir ve transfere hazır hale gelir.

Rulo DTF yazıcı kendinden shaker sistemine direkt entegre olabileceği gibi, ayrıca ikinci aparak olarak da kullanılabilir.

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir