Tekstil (Kumaş) üzerine DTF baskı en yeni çıkan transfer baskı tekniklerinden biridir. Eski transfer baskı tekniklerinin sanki bütün iyi özelliklerini bir arada toplamış bir yöntemdir. DTF baskı üç farklı baskı tekniğinin (süblimasyon, DTG ve beyaz toner) karışımı gibidir. DTF’nin detayına girmeden önce dilerseniz ilk önce diğer 3 tekniği kısaca tanıyalım ve kıyaslayalım. Sonrasında da DTF baskının avantajları hakkında yazalım 🙂
DTF Baskı ve Süblimasyon Baskı Kıyaslaması
Süblimasyon Baskı Nedir?
Süblimasyon en eski baskı tekniklerinden biridir. Hala günümüzde beyaz sentetik kumaş üzerine en verimli baskı tekniğidir. Süblimasyon baskı ister masaüstü ister de geniş format mürekkep püskürtmeli yani inkjet yazıcılarla özel süblimasyon transfer kağıtlarının üzerine çıktı alıp, bu kağıdın üzerindeki mürekkebin transfer presi veya kalender yoluyla kumaşa aktarılmasıdır.
Süblimasyon mürekkebi belli bir ısıya ulaşınca katı halden direkt gaz haline dönüşür. (kimyada katının sıvı hale geçmeden direkt gaz haline dönüşmesine süblimasyon denir) Gaz halindeki süblimasyon mürekkebi ise temas ettiği polyester yüzeye yapışır. Dolayısıyla sadece polyester veya polyester ağırlıklı kumaşa baskı yapabilirsiniz. Promosyon sektöründe kullanılan mesela kupa baskılarında da yine polyester kaplamalı beyaz kupaya baskı yapılır.
Süblimasyonun en büyük avantajı canlı renkleri, baskı kalitesi ve uygun maliyetidir. En büyük dezavantajı sadece polyester üzerine baskı yapabilmesidir. İkinci büyük dezavantajı ise örtücü özelliği ve beyaz rengi olmadığı için renkli kumaşlara baskı yapamamasıdır.
Süblimasyona Kıyasla DTF Baskının Avantajları
DTF süblimasyonun iki büyük dezavantajını barındırmaz. Hem içerdiği beyaz mürekkeple siyah veya renkli kumaşlara beyaz baskı rengi dahil transfer yapabilirsiniz, hem de %100 pamuk dahil sektördeki neredeyse bütün kumaşların üzerine baskı yapmak mümkündür. Baskı kalitesinde DTF Yazıcılar da mükemmel sonuç verir ve maliyetleri de diğer koyu zemin tekniklere göre çok daha uygundur.
DTF Baskı ve DTG Baskı Kıyaslaması
DTG Baskı Tekniği
DTG “Direct to Garment” yani direkt kumaş üzerine kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. Yazıcılar normalden biraz daha büyük yazıcılardır çünkü tişört veya benzeri bitmiş ürünlerin üzerine direkt baskı yapabilirler. Örnek olarak hep tişört kullanacağım fakat farklı ürünlere de baskı yapabileceğini unutmayalım 🙂
Baskı kafasının kumaşa çok yakın durması gerektiği için dikişli, düğmeli vs kumaşlara baskı yapmak imkansızdır. Yüzeyin tamamen dümdüz ve kırışıksız olması gerekir. Dolayısıyla kumaşı gererek yerleştirecek özel tablaları vardır. DTG’nin beyaz mürekkebi vardır ve renkli penye kumaşlara baskı yapabilirsiniz. Fakat DTG tekniğinin baskı yapabildiği kumaş çeşitliliği oldukça kısıtlıdır.
Diğer bir dezavantajı ise kumaşın her bölümüne baskı yapamamasıdır. mesela tişörtün göğsüne baskı yapar ama kolunun ucuna, yakasına veya farklı bölgelerine baskı yapamaz.
İşçiliği ve baskı süresi de daha uzundur. Kumaşa bir ön işlem yapılması gerekir (pretreatment). Yıkama direncinin yüksek olması için bu işlemin çok homojen bir şekilde yapılması, hatta mümkünse özel cihazlarla yapılması gerekir. Bu ön işlem sıvısının kurutulması (doğrusu indüksiyon fırınında) ve direkt baskıdan sonra da tekrar fikselenmesi (yüksek basınçlı transfer presinde) gerekir. Ayrıca yatırım maliyeti de oldukça yüksektir.
DTG’ye Kıyasla DTF Baskının Avantajları
DTG ve DTF tekniklerinin ikisi de renkli ve pamuklu kumaşlara çok çok kaliteli baskı yapabilir. DTF ise çok daha fazla kumaş çeşidi ile uyumludur.
İlk yatırım maliyeti olarak kıyaslandığında DTF’ Yazıcını çok çok daha avantajlıdır. Ayrıca bakım maliyetleri açısından da DTF çok büyük avantaja sahiptir.
Ön işlem gerektirmez. Basılı ve tozlanmış DTF filmini (yazıcı bu işlemi tamamen otomatik yapabilir) 10-15 saniye orta basınçla preslemeniz yeterlidir. Dolayısıyla çok daha az işçilik ve çok daha kısa süre gerektirir.
DTF filmini kumaşın her bölgesine yerleştirip transfer baskı yapabilirsiniz. Girinti ve çıkıntılı bölgeler için transfer presi aksesuarları mevcuttur. İster iki düğme arasına, ister tam fermuar yanına baskı yapabilirsiniz. Şapka, çanta, şemsiye fark etmez, her türlü objeye transfer baskı mümkündür.
DTG’nin tek avantajı ise transfer tozu gerektirmediği için daha ince bir tuşeye sahip olmasıdır. Yoğun beyaz kullanılan baskılarda ise bu fark çok daha az hissedilir.
DTF Baskı ve OKI Beyaz Toner Baskı Kıyaslaması
OKI Beyaz Toner Baskı Nedir?
Beyaz tonerin mucidi japon OKI firmasıdır. Transfer baskı için özel ürettiği beyaz tonerli yazıcılarla renkli yüzeylere transfer baskı yapmak mümkündür. Beyaz tonerli yazıcıların nispeten düşük yatırım maliyeti vardır. Az adetli baskılar için DTF’den önce çok güzel bir çözüm yaratılmıştır. Lazer yazıcıların kumaş üzerine baskı yapması için oldukça pahalı özel çiftli transfer kağıtları mevcuttur. (A+B kağıdı diye geçer) Bu kağıtlara örnek olarak İtalyan Shockline’ın TopDark30 Kağıdı veya Alman Forever firmasının Laser Dark No Cut kağıdını gösterebiliriz.
Beyaz Tonere Kıyasla DTF Baskının Avantajları
Beyaz tonerle kumaş üzerine transfer baskı tekniğinde 3 temel dezavantaj mevcuttur.
Birincisi ve en önemlisi baskı başına maliyettir. Hem transfer kağıdı olarak hem de toner olarak çıktı başına maliyet çok yüksektir.
İkinci dezavantajı renk ve baskı kalitesidir. Tonerli ve bu fiyat segmentindeki yazıcılar hiçbir zaman inkjet yazıcılar kadar kaliteli baskı yapamaz. Ufak bir masaüstü mürekkep püskürtmeli yazıcı bile çok pahalı bir tonerli yazıcıdan daha kaliteli baskı alabilir.
Üçüncü ve son büyük dezavantaj ise uygulama zorluğudur. DTF baskının avantajları arasındaki en önemli unsur uygulama kolaylığıdır. Hata payı DTF’de sıfıra yakındır. Diğer taraftan beyaz tonerde fire daha çok verilir. Hem de çok pahalı kağıtlardan fire verirsiniz. Yazıcı çıktısı diğer b kağıdıyle preslenir ve soğumadan birbirinden ayrılır. B kağıdının tutkalı, A kağıdının baskısına yapışır. Bu esnada yeterince hızlı olmazsanız kopmalar yaşanır.